Anasayfam Yap    Favorilerime Ekle    E-Posta    Tavsiye Et    İletişim 

  

 
 


..::www.Koyder.Org::..       ..:: Sizin Siteniz::..       **Gerçek Üretici Köylü Milletin Efendisidir.**           Mustafa Kemal ATATÜRK

Ana Sayfa

Haberler

Dosyalar

Yazılar

Üyeler

Forum

Atatürk

Facebook

İnstagram

Messenger

YouTube
   Forumdaki Son cevaplar : Tarımköy Projeleri..(VEYSELBUDAK)   

Menü
Ana Menü
    Ana Sayfa
    Haberler
    Dosyalar
    Yazılar
    Üyeler
    Forum
    Üye Ol!
    Şifremi Unuttum!
    Kan Grupları
    Nöbetçi Eczane
    Acil Telefon No
    İlginize göre Arşiv

Derneğimiz
    Başkan
    Yönet.ve Denet.Kurulu
    Eski Başkanlar
    Kurucular Kurulu
    Dernek Üyelerimiz
    Tüzük
    Tarihçe
    İletişim
    Köy-Der Bülteni
    Teşekkür

Faaliyetlerimiz
    Kültürel Etkinlik
    Sanatsal Etkinlik
    Sosyal Etkinlik

Kadın Kolları
    Etkinliklerimiz
    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Gençlik Kolları
    Etkinliklerimiz

Yrd.ve Dyn.Koop.
    Başkan
    Yönetim Kurulu
    İletişim
    Tarihçe

Muhtarlığımız
    Muhtar
    Heyet Üyeleri
    İletişim

Sulama Koop.
    Başkan
    Yönet.ve Denet.Kurulu
    İletişim

Kabilelerimiz
    Köyümüzün İlkleri
    Gelin Kızlarımız
    Köyümüz
    Bayramlar
    Değirmenciler
    Esenler
    Gallikler
    Hoçular
    Hücüler
    İbişler
    Karalar
    Kürt Aliler
    Küşükler
    Nebiler
    Şahnalılar
    Tatarlar

Video İzle
    Köylülerimiz
    Köyümüz
    Kaybettiklerimiz

Müzik Dinle
    Köylülerimiz

Modüller
    Resim Galerisi
    Bağlantılar
    Kadromuz
    Ziyaretçi Defteri
    Hava Durumu

Atatürk
    Atatürk
    Hayatı
    Kronoloji
    Fikir ve Düşünceleri
    1.Malatya ziyareti
    2.Malatya Ziyareti
    Nutuk I. - X. Bölüm
    Foto Galeri I.
    Foto Galeri II.
    Foto Galeri III.
    Foto Galeri IV.
    Foto Galeri V.
    Foto Galeri VI.

Akademisyenler
    Öğr.Gör.Dr.Okan KOÇ

Öğretmenler
    Nuray Yıldırım

Yöresel Yemekler
    Çorbalar
    Et Yemekleri
    Fırın Yemekleri
    Et+Bulgur+Meyve
    Sarma-Dolma-Köfte
    Sebze Yemekleri
    Pilavlar
    Salatalar
    Hamur İşleri
    Tatlılar
    İçecekler
    Reçeller
    Yemek Kitabı


İçerik
 Dosyalar : 5
 Yazılar : 38
 Haberler : 3
 Mp3'ler : 0
 Videolar : 1
 Animasyonlar : 0
 Resimler : 1193
 Bağlantılar : 12

İstatistikler


Bugün Doğan yok!


(Üyeler)

Son üyemiz : baris_clf
Bugün : 0
Dün : 0
Onay bekleyen : 0
Toplam üye : 61

(Kimler Bağlı)

 Bağlı üye yok..

(Sitede aktif)

Üye : 0
Misafir : 15
Toplam : 15
IP No : 18.118.189.148

(Site Sayacı)

Dün Tekil : 1670
Dün Çoğul : 1671
Dün Toplam : 3341
--------------------
Bugün Tekil : 2919
Bugün Çoğul : 2919
Bugün Toplam : 5838
--------------------
Genel Tekil : 1886193
Genel Çoğul : 1894676
Genel Toplam : 3780862

Site sayacı
Bugün : 2919
Dün : 1671
Toplam : 1894676
Sayfa izlenimi aldık..

Gazeteler
manşetler


» 2.Malatya Ziyareti
ATATÜRK

ATATÜRK’ÜN MALATYA’YI 2. ZİYARETİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’yı iki defa ziyaret etti.

Bu ziyaretlerin ilki, 13 Şubat 1931 tarihinde, Fevzipaşa – Malatya Demiryolu hattının açılışını yapmak, demiryollarının ülke sathında yarattığı değişimi yerinde görmek ve Doğu illerinde, vatandaşlarla bir araya gelip, sorunlarını dinlemek ve fikir alış-verişinde bulunmak amacıyla yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’ya ikinci ziyaretini vefatından tam bir yıl önce, 14 Kasım 1937 tarihinde gerçekleştirdi. İlk ziyaret, Malatya kamuoyunda çoğunlukla bilinir ve her yıl dar kapsamlı da olsa bir anma töreni düzenlenir.

İkinci ziyaret ise, birinci ziyaretin popülerliğinin gölgesinde kaldığı için çok fazla hatırlanmaz. Atatürk’ün Malatya’ya ikinci gelişi, Dersim olayları ve operasyonları nedeniyle, Malatya – Elazığ ve Diyarbakır’ı içine alan bir inceleme gezisi kapsamında gerçekleştirildi.

Ziyaret heyetinde, İsmet İnönü yerine Başvekilliğe (Başbakanlık) kısa süre önce atanan Başvekil Celal Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, Sabiha Gökçen ve çok sayıda bürokrat yer alıyordu.

Dönemin gazeteleri, Atatürk’ün Malatya’yı da içine alan Doğu gezisini, “Atatürk’ün Şark Vilayetlerinde Tedkikleri” başlığı ile okuyucularına aktardı. Bu gazetelerden biri olan Son Posta Gazetesi’nin 15 İkinciteşrin (Kasım) 1937 tarihli nüshasında, Atatürk’ün Malatya ziyareti, manşetten verilmiş, “Büyük Önder Malatya’da Yapı Faaliyeti Hakkında İzahat Aldı ve Diyarbekir’e Hareket Etti” başlığı kullanılmıştır. Anadolu Gazetesi ise “Şark Vilayetleri Halkı Sevinç İçinde Bulunuyor” başlığını kullanarak, Atatürk’ün ziyaret ettiği Sivas – Malatya – “Diyarbekir” ve “Elaziz” halkının Atatürk’le buluşmasından duyduğu memnuniyete vurgu yapmıştı. Son Posta Gazetesi’nin manşetindeki başlıkta yer alan, “Yapı Faaliyeti” ifadesinden kasıt, Cumhuriyet’in Anadolu şehirlerini kalkındırma hamleleri çerçevesinde yapımına başlanan Sümerbank Mensucat Fabrikası’nın yanı sıra dönemin koşullarına göre modern sağlık hizmetlerinin sunulacağı Memleket Hastanesi inşaatının son durumuydu.

Sümerbank Mensucat Fabrikası ve Memleket Hastanesi inşaatlarında inceleme yaptı; bilgi aldı.

Orgeneral Kazım Orbay ve Korgeneral Galip Deniz daha önce Malatya’ya gelerek, Atatürk’ü karşılama organizasyonunu yönetmiş, akabinde dönemin Malatya Valisi İ. Ethem Akıncı ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ü Sivas – Malatya sınırında karşılamışlardı. Atatürk Malatya’ya yaptığı ikinci ziyaretinde Ankara – Sivas demiryolu hattını kullandı. Malatya Demiryolu İstasyonu’na 13.00’te ulaşan Atatürk; istasyonda top atışları ve kalabalık bir halk kitlesi tarafından coşkuyla karşılandı.

Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’da, ilk olarak 25 Mayıs 1937 tarihinde inşasına başlanan Malatya Sümerbank Mensucat Fabrikası inşaat alanına gitti ve burada mühendislerden inşaatın gidişatı hakkında bilgi aldı. Atatürk’ün Malatya gezi programı için ayrılan süre kısıtlıydı. Bu yüzden, Sümerbank’taki incelemelerinden hemen sonra, Memleket (Devlet) Hastanesi’nin inşaatını ziyaret ederek, hastanenin inşaatı, ihtiyaçlar ve hastanenin hizmete gireceği tarihi gibi konularda yerel yöneticiler ve mühendislerle görüş alış-verişinde bulundu.

Malatya’nın sosyo-ekonomik durumu hakkında rapor hazırlanması talimatı verdi.

Atatürk ayrıca bu seyahat dolayısıyla yanında bulunan İş Bankası Genel Müdürü Muammer Eriş’e Malatya’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına dair görüşlerini içerecek bir rapor hazırlamasını ve kısa zamanda kendisine ulaştırması talimatını verir.

Malatya ekonomisine yönelik ilgisi bu kadarla da kalmaz Atatürk’ün.15 Kasım tarihli Ulus Gazetesi’nin, geziyi takip eden özel muhabiri Saffet Gürol’un aktardığına göre, Atatürk, vilayette görevli ziraat memurlarını çağırarak, Malatya’da yetiştirilen pamuk cinsleri ve elyafı hakkında izahat ister, bu alanın geliştirilmesi konusunda neler yapılabileceğini sorar. Atatürk’ün Belediye Reisi (Tevfik Temelli)’nden, Malatya’da yetiştirilen diğer “memleket mahsulleri” hakkında bilgi aldığını aktaran Ulus Muhabiri Saffet Gürol, haberinin devamında ise, Atatürk’ün İş Bankası Genel Müdürü Muammer Eriş’e verdiği talimatın ayrıntılarına yer vermektedir.

Basın, Malatya ziyaretine büyük ilgi gösterdi

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya ziyareti ve Malatya’daki temasları İstanbul ve Ankara gazetelerinde geniş yer buldu. Birçok gazete, gezi izlenimlerini Anadolu Ajansı üzerinden takip ederken, Cumhuriyet ve Ulus özel muhabirler göndererek Atatürk’ün Doğu illerini ziyaretini yakından takip etti.

Anadolu Ajansı’na dayanarak, “Atatürk’ün Geçtiği Yollarda Halk Coşkun Tezahürat Yapmaktadır” alt başlığı ile Atatürk’ün Malatya ziyaretine dair bilgi veren Son Posta Gazetesi, haberinde şu detayları aktardı: “Dün gece geç vakit Çetinkaya’dan ayrılan Atatürk, refakat ve maiyetindekiler ile saat 13’de Malatya’yı şereflendirdiler.

Atatürk’ün Malatya’ya teşrifleri, top atılmak suretiyle selamlanmış ve kendileri vali, kolordu komutanı, memurlar ve çok kalabalık halk tarafından karşılanmıştır. İstasyondan şehre doğru bütün şoseyi dolduran kadın – erkek Malatyalılar Önderi selamlamak ve alkışlamak için toplanmışlardı.

Atatürk, istasyondan itibaren yüzlerce metre mesafeyi yürüyerek geçmişler, askere, izcilere mekteplilere ve halka iltifatta bulunmuşlardır. Müteakiben Atatürk, otomobiline binerek, şehre gelmişler ve şehrin medhalinde (girişinde) bez ve iplik fabrikası (Sümerbank Mensucat Fabrikası) inşaat mahallinde bir müddet tevakkufla (orada bulunarak) mühendislerden yapı faaliyeti hakkımda izahat aldıktan sonra yeni yapılmakta olan Memleket Hastanesi’ne gitmişler ve oradan Halkevini şereflendirmişlerdir.

Coşkun tezahürat

Büyük Şefi aralarında görmekle tarif edilemez şevk ve heyecan içinde çırpınan bütün Malatyalılar, havanın yağışlı olmasına rağmen istasyondan şehre kadar üç – dört kilometrelik şoseyi ve şehrin ana caddelerini doldurmuş, Atatürk’ün geçişlerinde, ‘Yaşa, varol’ avazeleriyle ve alkışlarla ortalığı çınlatmışlardır.

Atatürk Halkevinden ayrıldıktan sonra doğruca istasyona gelerek trene bindiler. İstasyon ve civarını dolduran binlerle halkın alkışları, candan tezahüratı ve selam topları arasında 14.10’da Elâziz’e müteveccihen (yönelerek, niyetlenerek) Malatya’dan ayrıldılar”. Atatürk’ün treni, kent merkezi süslenerek kendisini bekleyen Elazığ’a yönlenmesine rağmen, tren Elazığ il merkezine uğramadan, Elazığ – Diyarbakır yol ayrımı Yolçatı’na ulaşarak, Sivrice-Ergani güzergâhından Diyarbakır’a ulaşmıştır. Diyarbakır incelemelerini tamamlayan Atatürk ve beraberindekiler, 17 Kasım 1937 tarihinde Diyarbakır dönüşünde Elazığ’a gitmiş, yine burada da büyük bir coşkuyla karşılanmıştı.


Üyelik
Kullanıcı Adı :
 
Şifre :
 
Güvenlik :
 
Hatırla :
 

 


  Yeni Kayıt !
    Şifremi Unuttum !

Sponsorlarımız

Başkan Mesajı
Kıymetli Üyelerimiz, Değerli Köylülerimiz, 26.12.2021 Tarihinde yaptığımız Genel Kurulumuzda güvenoyu tazeleyerek tekrardan iki yıl süreyle “Köylü Köyü Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği” Başkanlığına yönetimimizle birlikte seçilmiş bulunmaktayız. Geçen yıl pandemi den dolayı Derneğimizi açamamanın üzüntüsünü yaşadık, ama elimizden geldiği kadar şartlar ne olursa olsun köylülerimizin ve hemşerilerimizin her daim yanında bulunmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemlerde milletimizin bu tür bir sıkıntıyla karşılaşmamasını temenni ediyoruz. Başta Genel Kurulumuza gelip bizlere destek veren, gelemeyecek durumda olup ama gönülleri bizimle olan tüm kıymetli üyelerimize, köylülerimize çok teşekkür ediyoruz. Yeni yılın hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler sizlerle olsun. Saygılarımızla Köylü Köyü Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetimi

Kadromuz
Genel Sorumlular
KOYDER
ERHANDEMiRTON

Yöneticiler
IRFANBASARANOGLU

Haber Editörleri
ERKANDEMIRTON

Dosya Editörleri
UMUTCANGOKCAN

Yazı Editörleri
SELVERKOC
VEYSELBUDAK

Forum Görevlileri
GULCANEREN


Takvim/Saat





EtkinlikTakvimi
« Kas Aralık
Pz Sl Çs Cm Ct Pa
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Hava Durumu
ANKARA

Nöb.Eczaneler

Son Resimler































Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Köylülerimiz

Döviz Kuru
Alış
1 EUR : 36.7429 TL
1 USD : 35.2233 TL
Satış
1 EUR : 36.8091 TL
1 USD : 35.2868 TL

Son & Hit 10
Hit Dosyalar
Telefon Fihristi
Şah İbrahim Ocağı Üzerine Yeni Bilgiler
Şiirlerin Hayali
Kayısı
Kayısı Yetiştiriciliği

Hit Yazılar
Köyümüzün İlkleri
Veysel BUDAK
Gelin Kızlarımız
Çeşme ve Pınarlarımız
Köyümüzde Esnaflık
Köyümüzün Dışa Açılış Süreci
Köyümüz ve Yöremiz Kelimeleri
Köyümüzde İmamlık Eğitim
Köylü Köylü Olmak Gurur Kaynağıdır
Hasan Basri BUDAK


Yeni Dosyalar
Kayısı
Kayısı Yetiştiriciliği
Şah İbrahim Ocağı Üzerine Yeni Bilgiler
Şiirlerin Hayali
Telefon Fihristi

Yeni Yazılar
GEÇMİŞİ ÖĞRENMEK, GELECEĞE IŞIK TUTMAKTIR
BOZKIRDAKİ MUCİZE; AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ
YOL GÖSTERİCİ ÖZELLİĞİNİ KORUYAN BAŞYAPIT: 'NUTUK'
DÜNYANIN HALİ
CUMHURİYET - KADIN - MEDENİYET - HUZURLU YAŞAM
Bir Malatyalıyı nasıl tanırsınız?
BÜYÜK İNSANLIK (Ormanlar yakılırken)
BABALAR GÜNÜ İÇİN
TARİHÎ DEMİRYOLU İSTASYONLARIMIZ VE DEĞERBİLMEZLİK
MANKURT

Son Dakika

2021 © Copyright Köyder.Org
<% Teşekkür AspSitem %>